Keinumorsian-elokuvan maisemissa

Irma Seikkula ja Olavi Reimas Keinumorsiamen rakastavaiset.

Kampparin kylän ja lähitienoon maisemat tallentuivat elokuvaan, kun 1942 filmattiin Keinumorsian. Paikallinen väki pääsi seuraamaan kesän aikana sekä elokuvan tekemistä että tunnettujen ja vähemmän tunnettujen elokuvatähtien elämää.

Keinumorsiamen juoni muodostuu kolmiodraamasta, jossa talon tytärtä ei anneta rakastamansa rengin matkaan. Hänet naitetaan kylän vanhemmalle, vauraalle ja leskeksi jääneelle myllärille. Pian renki palaa takaisin, eikä mylläri palkatessaan häntä tunne emännän ja myllyrengin yhteistä menneisyyttä, jonka ansiosta emännällä on poika.

Monien vaiheiden jälkeen kaikki paljastuu ja huippukohdassa mylläri yrittää surmata sekä emännän että myllyrengin. Rakkaus voittaa ja vanhuus tekee tilaa nuoruudelle. Sivujuonet ryydittävät kerrontaa.

Elokuvan tähtiparina ovat Irma Seikkula, Olavi Reimas ja Edwin Laine. Ohjaus Valentin Vaala, musiikki on Harri Bergström ja kuvaus Eino Heino. Kuvauksessa tallentuvat kylän monet rakennukset mm. Kamapparin Isotalon maisemat.

Kuvat Suomen elokuva-arkistosta. Ylhäällä kuva keinumäeltä, vasemmalla alhaalla kohtaus Kampparin Isotalon ovelta. Keskellä Edwin Laine Hakkilan myllyllä ja oikealla kohtaus keinulta Tapio Nurkka, Kirsti Hurme, Olavi Reimas selin ja Tuire Orri.
Etusivulle